Kromki chleba zalewam prostym płynem i smażę. Patent na szybką przekąskę na słodko
Co zrobić z czerstwym chlebem? A jak zrobić szybką i tanią, słodką przekąskę? Wystarczy połączyć oba zapytania i przygotować smaczną przekąskę na słodko z kromek chleba. Nie ma przy niej dużo roboty, a smak zachwyca. Przekąska ta wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale kto ją pozna, ten się w niej zakochuje.
Jakie pieczywo jest najlepsze na słodką przekąskę?
Na słodką przekąskę najlepiej jest wykorzystać pszenne, jasne pieczywo. Może to być chleb tostowy, bułka wrocławska czy bagietka. Dobrze by było, by pieczywo było czerstwe, bo wtedy lepiej wchłania płyn i nie rozpada się po namoczeniu. Pieczywo należy pokroić w grube kromki, bo wtedy przekąska lepiej smakuje.
Jak zrobić słodką przekąskę z chleba?
Przygotowanie słodkiej przekąski z chleba nie zajmuje wiele czasu, a całość smakuje doskonale. Przy okazji możemy w ten sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a rodzina spożyje coś naprawdę pysznego.
Do namaczania hiszpańskich tostów, używa się mleka, cukru i dwóch aromatycznych dodatków. Potem całość obtacza się jeszcze w jajku i smaży na oleju lub klarowanym maśle.
Przepis: Chleb smażony w słodkim mleku
Słodka przekąska z czerstwego chleba i aromatycznego mleka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego, 1 bagietka lub pszenny chleb
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie płynuW rondelku podgrzej mleko z cukrem, skórką z cytryny lub pomarańczy i laską cynamonu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, aby mleko nabrało aromatu. Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny.
- Moczenie chlebaKromki chleba ułóż w naczyniu i polej je mleczną mieszanką. W głębokim talerzu rozkłóć jajka i obtocz w nich kromki pieczywa.
- Smażenie chlebaNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Kładź kromki chleba i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Kromki chleba zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówki: Słodka przekąska z chleba najlepiej smakuje podana na ciepło. Przed podaniem można ją oprószyć cukrem pudrem i mielonym cynamonem.
Inna wersja słodkiej przekąski
Hiszpańskie tosty na słodką przekąskę zwykle się namacza i smaży. Można też jednak wykorzystać tu piekarnik. Tosty należy polać masą składającą się z mleka, cukru i jajek i całość wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Pieczywo powinno się zrumienić z wierzchu i pozostać miękkie w środku. W tym celu należy je piec w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.